OBUKA PASA

POSLUŠNOST - OBRANA/NAPAD - DETEKCIJA

Alfa Canis K9 facebook

DOG SPORTS

FRISBEE - SLED DOG

Alfa Canis K9 facebook

PSI ZA SPECIJALISTIČKE NAMJENE

DETEKCIJA SPECIFIČNIH MIRISA - OSIGURANJE LJUDI I IMOVINE

Alfa Canis K9 facebook
Alfacanis-k9

Sportovi sa psima su idealan način za izgradnju odnosa sa psom, garantiraju dobru zabavu, a ujedno izuzetno pozitivno utječu na vaše i zdravlje vašeg psa.

Osim što kroz razne sportove gradimo i jačamo povezanost sa psom, uz bavljenje sportom osiguravamo našim psima, a i samima sebi bolju fizičku kondiciju i izgradnju zdravog natjecateljskog duha.

 

U Udruzi Alfa Canis, kroz sportske discipline kojima se bavimo, osiguravamo vama i vašim psima kvalitetne treninge uz vrhunsku zabavu! 

Dog Disc - Frisbee

FRISBEE 


Pseći frisbee je sport koji podupire vezu između psa i vodiča, održava psa u odličnoj fizičkoj kondiciji i povečava njegovu izdržljivost. Frizbi je također veliki izazov i za vodiča, jer je prije početka aktivnog bavljenja frizbijem za sigurnost psa potrebno primjereno naučiit bacati frizbi.

Pseći frisbee djelimo na dva djela:

  - freestyle, koji je primjereniji za iskusnije igrače


- distance discipline


Freestyle 


Primjereniji je za iskusnije igrače. U freestyle disciplini vodič i pas uz glazbenu pozadinu i uz različite načine bacanja frisbee-a pokušavaju što više zabaviti publiku i suce, a uz to i pokazati propisane natjecateljske elemente. Freestyle je u izvedbi iskusnog vodiča i psa najatraktivnija disciplina za sve natjecatelje i posjetitelje.


Daljinske ili distance discipline

 Postoje razne discipline, a među najpopularnijima su:


Mini distance  – polje je podijeljeno na zone, koje su od startne linije udaljene određen broj metara (svaka zona je duga cca 10m). U što udaljenijoj zoni pas ulovi frisbee tim više bodova osvaja. Potrebno je skupiti što veći broj bodova u ograničeno vrijeme (najčešće između 60 ili 90 sek)


Time trial  – vodič i pas natječu se ograničeni vremenom u kojem trebaju uspješno uloviti frisbee na udaljenosti od barem 20m, te ga pas treba vratiti vodiču. Tko prvi u što manje vremena barem 2 puta uspješno baci frisbee je pobjednik


Bullseye  - Vodič i pas natječu se ograničeni vremenom (60s) sa 2 frisbee-a. Polje je podijeljeno u krugove (kao meta), a starta se iz unutarnjeg kruga (bullseye). Bacati se može na sve strane, što dalje (do 7m) to više bodova.


Long distance - računa se udaljenost uhvačenog frizbija u metrima. Ovdje nema vremenskog ograničenja, ali ima određen broj bacanja da pas može što dalje uloviti frisbee. Najveći svjetski rekord ulovljenog frisbee-a je 100m


Dog dartbee  – zanimljiva disciplina u kojoj se računa točnost bacanja. Na podu je nacrtana meta (kao u pikadu) gdje vodič mora bacati frizbi od udaljenosti od 20m. Što bliže centru pas ulovi frizbi tim više bodova osvaja.

Sled Dog


Sleddog sport ne odnosi se samo na vuču zaprežnih pasa sa saonicama po snijegu, nego podrazumijeva i više kategorija na suhoj zemlji (dryland).

Kategorije kojetreniramo u Alfa Canisu su:

Canicross – trčanje sa psima

Već dugi niz godina vlasnici pasa trče sa svojim ljubimcima radi zabave, ali tek posljednjih nekoliko desetljeća u Europi se trčanje sa psima razvilo u pravi sport. Iako je u Hrvatskoj tek u začecima, sve je više trkača koji se priključuju u ovu zabavnu aktivnost. Po pravilima međunarodne organizacije za sleddog sportove (International Federation of Sleddog Sports - IFSS), trkači na sebi imaju pojas kojim su spojeni elastičnim (bungee) povodnikom za ormu svog psa, koji trkaču vučenjem „pomaže“ prilikom trčanja. Elastični (bungee) povodnik potreban je kako bi prilikom vučenja apsorbirao trzaje, kako na tijelu čovjeka, tako i psa.

Bikejoring – bicikliranje sa psima

Slična disciplina kao i canicross, samo što je čovjek na biciklu kojeg vuče pas. Kao i kod canicrossa, pas nosi ormu, a elastičnim (bungee) povodnikom prikvačen je posebnom šipkom za bicikl.

Dogscootering – romobil kojeg vuku psi

U ovoj disciplini psi vuku posebnu inačicu romobila za ovu vrstu sporta. I ovdje se koristi standardna oprema: orma za psa i elastični (bungee) povodnik.

Dog Cart - U ovoj disciplini više pasa vuče trokolicu s vozačem

POLIGON ISKUŠENJA

  Zanimljiva natjecateljska disciplina kojom ujedno dobivamo fantastičan uvid u odnos vlasnika i psa naspram ponuđenih iskušenja.

  Duljina poligona: 10 – 20 metara.

  Obavezni rekviziti na poligonu: igračke, hrana, poslastice.

  Cilj: Da pas u što kraćem roku, na poziv vodiča, dođe od početne pozicije do vodiča te zauzme traženu poziciju i njoj se zadrži do znaka suca, ovisno o razini natjecanja..

  Izvođenje: Vodič sa psom na povodniku prolazi po sredini poligona i vodi psa do početne pozicije tako da se pas upozna sa svim rekvizitima koji se nalaze na poligonu. Vodič i pas se okreću prema cilju,vodič postavlja psa u osnovni položaj (uz nogu), te uz naredbu „čekaj“ odlazi na drugi kraj poligona..

  Na znak suca doziva psa i postavlja ga u osnovni položaj. Dozvoljene su samo verbalne naredbe..

  Nije dozvoljeno: .

  - Mamiti psa hranom ili igračkom.

  - Koristiti fizičku korekciju .

  - Pomicati se sa ciljne točke u prostor poligona za lakše dozivanje psa.

.

  Postoje i razne razine poligona, sa različitim distraktorima:.

 

RAZINA 1:.

  Radi se samo osnovno izvođenje, dozvoljeno je poleći psa na početnoj poziciji, mjeri se vrijeme od pozivanja psa do smještanja psa u osnovni položaj i dodjeljuju se kaznene sekunde..

  Po 1 kaznena sekunda za:.

  - Dizanje psa iz položaja na početnoj poziciji.

  Po 2 kaznene sekunde za:.

  - uzimanje hrane/rekvizita sa poligona (broj uzimanja x 2 sec.).

  - obilaženje poligona.

  - držanje psa na početnoj poziciji (pomoćnik ili netko iz A.C.).

  Po 5 kaznenih sekundi za:.

  - Nemogućnost dolaska u osnovni položaj (ali pas mora sjest ispred ili bilogdje oko vodiča).

  - Skakanje na vodiča.

  Diskvalifikacija:.

  - Ignoriranje vodiča.

  - Vrijeme iznad 60 sec..